Our Proposal Hero Image

Our proposal

The site has quite a few challenges, including:
  • Difficult ground levels - the land is very steep in parts;
  • Novers Hill is very narrow;
  • Light industrial businesses neighbour the site;
  • Important biodiversity which needs protecting;
  • The existing hedgerow is an important green boundary;
  • Finding a balance between the need to build new homes on an allocated site, whilst protecting as much green space (of great importance to many local residents) as possible.

We have undertaken extensive technical and legal studies to understand the best way to develop the site, given these challenges…in a way that also benefits the local community.

We explain our proposals for the site below:

The layout

  • Protected green corridor runs through the central area of the site.
  • This green space would be protected, improved and enhanced.
  • New homes are proposed in two separate areas: one to the north and one to the south, on either side of the green corridor (as set out in the council’s Local Development Plan).
  • The development has been designed to ensure any impact on long distance views towards the site are minimised.
  • The open spaces will be available for existing and new residents to use, including a new play area for children (‘natural’ play with logs, stepping-stones etc, rather than swings and slides, to sit more comfortably with the protected green space).

The homes 

  • Mainly two storey houses with two, three and four bedrooms.
  • There will also be four apartment buildings (shown on the plan above as the four larger buildings): two near the neighbouring businesses; one at the main entrance and one halfway along Novers Hill. These will all be three storeys providing one and two-bedroomed apartments.
  • The affordable homes will be peppered among the market homes and designed to look indistinguishable from each other (location within the site indicated by the red dots on the above plan).
  • A proportion of the homes will be designed to be wheelchair accessible.
  • A modern design, with grey brickwork, grey powder-coated window frames, wood-effect cladding and render.
  • The north and southern areas will have slightly different looks, to give them each a distinct character.

Protecting views

  • Keeping homes to two or three storeys.
  • Retaining hedgerow which acts as a natural screen.
  • Leaving open space within the site so views from other parts of Bristol continue to show a mix of buildings and green spaces typical of this area.

Paths and cycleways

  • We know keeping the protected hedgerow on Novers Hill is important to the local community, which means Novers Hill cannot be widened.
  • Instead, we propose to make Novers Hill one-way (probably southwards, but we would be interested in your views), and build a new three-metre-wide path for pedestrians and cyclists on the other side of the hedgerow through our site.
  • This new path will provide a safe, well-lit route alongside Novers Hill.
  • We also propose a footpath across the green, protected area, connecting the northern and southern housing areas.
New cycle path
Cyclist
On-drive car parking

Roads and parking

  • Sufficient onsite parking for all new resident and visitor vehicles.
  • Investment to improve the Novers Hill/Parson Street/Lynton Road junction.
  • Two access points directly onto Novers Hill.

Biodiversity - plants and wildlife

  • An important protected green corridor runs through the site – this area will be improved and enhanced and will remain undeveloped.
  • We are legally required to remove the Japanese Knotweed from two areas of this green corridor to prevent further spreading. This means we must move the wildlife/ ecology which is currently within this area…but still keep it within this part of the site, to minimise disturbance.
  • Bat corridors with low lights will be retained to protect their foraging grounds.
  • Additional trees will be planted throughout, and most new homes will have gardens which also support biodiversity.
  • The council has a target that all developers should increase biodiversity on their sites by 10 per cent. While we cannot meet that target on our site, we are looking at other local public spaces in the neighbourhood to make other biodiversity improvements (and would welcome your suggestions).
Garden
Garden species

Ensuring no impact on neighbouring businesses

  • Like all urban sites, additional acoustic measures will be needed including on the homes closest to Novers Hill, Hartcliffe Way and the neighbouring industrial area
  • In total, 75 per cent of the proposed new homes (both market and affordable) would have these additional acoustic measures (please see the adjacent plan)
  • By proposing additional acoustic measures these new homes would be built to a higher standard than most existing homes, which also experience all the noise of urban living
  • To ensure there is no impact on the industrial businesses to the north of the site - which can be noisy during working hours – we are proposing a number of measures, including:
    • Maximizing the distance between the existing businesses and new homes;
    • Using landscaping – including tree planting and fencing;
    • Turning the three-storey apartment buildings to face away from the existing businesses, with balconies and private gardens on the opposite side to those businesses;
    • Using enhanced glazing to help reduce any noise;
    • Providing other forms of ventilation, should residents choose to shut their windows.
  • All homes identified with the blue markings on the diagram will provide a degree of noise ‘buffer’ for the rest of the site – but the measures proposed will ensure all homes meet the highest standards for quality of living.  
Industrial neighbours

Sustainability

  • All homes will be built to the latest building standards including for energy efficiency.
  • All homes with garages or driveways will have electric vehicle charging points, and the flats will share electric vehicle charging points.
  • Rooftop photovoltaic (PV) solar panels will be provided on a proportion of the homes (to meet the council’s Carbon Reduction Policy, and Building Regulations).
Solar Panels
EV Charger
Drainage

Drainage

  • Surface water from roofs and hard surfaces will be stored in a landscaped basin (with storage crates underneath) behind the proposed apartments.
  • These will hold the water during heavy rain so it can be drained at a steady and managed rate to the adjacent River Malago.
  • Foul Water (sewerage) will be drained from the site out through the Honeyfield Business Park.
  • The drainage strategy for the site has been agreed with Wessex Water.

We welcome your feedback

You can ask any questions by calling 0800 193 9403 or emailing info@novershillconsultation.co.uk

© 2021 Lovell Homes All rights reserved
Site Design: Epls